Over Piet Vonk

Nooit ziet men meer fietsen fietsen zoals Piet z’n fietsen fietsen

Fietsicoon Piet Vonk schakelt na bijna honderd jaar een tandje terug

Het is altijd even slikken als Delft een icoon verliest. Per 1 juli sluit Piet Vonk zijn deur aan de Voldersgracht. ‘t Is goed geweest...

Karl Flieger
Delft

Een fiets kopen? Dat kan je tegenwoordig op bijna elke straathoek. Maar de échte liefhebber kiest voor de kwaliteit en service van een specialist. Die keuze wordt kleiner, nu Piet Vonk op zondag 1 juli symbolisch de handrem inknijpt. ,,Ik ben nooit een dag met tegenzin naar de winkel gegaan. Maar op een bepaald moment moet je aan je gezondheid gaan denken. Het is beter om te stoppen nu de zaak en wijzelf er nog goed voorstaan. Het zal wennen zijn, dat wel.”

De 52-jarige Delftenaar kreeg het rijwielvak met de paplepel ingegoten. Opa Piet - naamgever van het 97-jarige Delftse bedrijf - stond in de jaren 20 van de vorige eeuw met een kraam op de Markt. ,,Hij verkocht fietsonderdelen op de markten van Naaldwijk en Delft”, zegt Piet. ,,Op 1 januari 1921 werd het verplicht om je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, dus toen is de bedrijfsnaam Piet Vonk officieel geworden. Hoelang opa werkelijk in de business heeft gezeten, ik weet het niet precies. Maar het bedrijf is dus op papier 97 jaar geleden opgericht.”

Dinosauriërs

Het was in een andere wereld. Delft was een fietsstad uit noodzaak geboren. Het bezit van een auto was voorbehouden aan de very happy few; de fiets was een snellere manier om van huis naar het werk te komen dan de benenwagen. Maar ook lang niet voor iedereen haalbaar, ook al kostte een stevig karretje nog geen dertig gulden. Het was voor de gemiddelde fabrieksarbeider een rib uit z’n lijf. Opvallend genoeg reden er toen toch ook al merken rond als Union, Gazelle, Batavus en Sparta. Net zulke dinosauriërs als Rijwielsporthuis Piet Vonk, zoals de zaak van Piet en zijn  echtgenote Corrie ooit is gaan heten. ,,Opa verkocht in de eerste jaren geen fietsen, maar alleen onderdelen”, zegt Piet Vonk. ,,Hij begon in de Cellebroerstraat, ging na een paar jaar naar de Papenstraat en ongeveer 85 jaar geleden kwam hij hier op de Voldersgracht terecht. Mijn vader Ton is een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog in de zaak gekomen. En ik loop nu intussen vanaf mijn zestiende rond. Ik weet niet beter dan dat ik als klein kind altijd tussen de fietsen zat. En ik heb ook nooit iets anders willen doen.”

Oude slogan

Piet Vonk heeft de nagedachtenis aan opa Piet - die kort na een wereldreis in de jaren zestig overleed - en die van zijn vader Ton altijd in stand gehouden in de vorm van de bedrijfsslogan. ‘Ga niet van honk zonder rijwiel van Piet Vonk’. ,,Die kreet staat al heel erg lang op de pui”, lacht de fietsspecialist. ,,We hebben dat bord jaren geleden overgeschilderd, maar dat viel meteen op bij de vaste klanten. Die wilden die oude slogan terug en dat hebben we toen maar gedaan.”

Een andere - minder bekende - is ‘Nooit zag u fietsen fietsen zoals Piet z’n fietsen fietsen’. ,,Dat is ook zo’n kreet die is blijven hangen, ja. Maar toch minder dan die andere. We hebben al die jaren geprobeerd om een zo compleet mogelijk aanbod te hebben van onderdelen en merkfietsen. Die handel is natuurlijk ontzettend veranderd. Vroeger was een fiets een fiets, maar tegenwoordig heb je zoveel verschillende typen fietsen. Ik vind dat wel een gezonde ontwikkeling, hoor. De een koopt een fiets om ‘s morgens naar het station te rijden, de ander wil ermee de bergen in. En alles wat daar tussen zit. Wij hebben natuurlijk niet al die soorten fietsen in huis, maar wel de meeste onderdelen ervoor.”

Die wetenschap heeft Piet Vonk bij de fietsende Delftenaar populair gemaakt. Maar nu is het tijd voor de vakman om iets anders te gaan doen. ,,Op 1 juli - toevallig op een zondag - is het officieel afgelopen. We hebben nog niet zo helder in beeld wat we daarna gaan doen. Ik ben daar niet mee bezig. Eerst maar eens zorgen dat we in die laatste elf weken van onze voorraden afkomen.”

pietvonk

Zoeken
Over Piet Vonk
Rijwielsporthuis Piet Vonk

Voldersgracht 20
2611 EV Delft
Tel: 015-212 32 52

 

Ma:

8:30 – 18:00

Di:

8:30 – 13:00

Wo:

8:30 – 18:00

Do:

8:30 – 18:00

Vr:

8:30 – 20:00

Za:

8:30 – 17:00

Zo:

gesloten

Voldersgracht 20 2611 EV Delft Tel: 015-212 32 52
Copyright Piet Vonk 2014